Home  ›  Fietsbeleid en mobiliteit  ›  Werknemers motiveren om te fietsen

Werknemers motiveren om te fietsen

Medewerkers die regelmatig fietsen, vormen een toegevoegde waarde voor uw onderneming. Hoe kunt u fietsende medewerkers een duwtje in de rug geven en hoe krijgt u nieuwe collega’s op de fiets? U leest het hieronder.

Om een succesvol fietsbeleid te voeren, is het aangeraden om de inspanningen te bundelen in een ‘fiets-actieplan’. Hoe u in 7 stappen een fiets-actieplan kunt opzetten, leest u op de pagina over het opstarten van een fietsbeleid.

Uw medewerkers die de fiets reeds gebruiken om naar het werk te komen, zijn de beste ambassadeurs om hun collega's te overtuigen de fiets te gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Zij kunnen actief helpen om de investeringen van een fietsbeleid om te zetten in resultaat, namelijk meer fietsende medewerkers.

Uw medewerkers die de fiets reeds gebruiken om naar het werk te komen, zijn de beste ambassadeurs om hun collega's te overtuigen de fiets te gebruiken voor hun woon-werkverkeer.

 

De werkgever heeft er daarom alle baat bij om in overleg met de reeds fietsende medewerkers een goede fietsinfrastructuur te voorzien. U kunt investeren in:

  • een comfortabele en veilige fietsenstalling
  • een douche- en kleedruimte
  • overwegen om een fietsvergoeding te geven
  • bedrijfsfietsen ter beschikking stellen
  • daarnaast nog eventuele andere stimuli.

Maak op regelmatige tijdstippen de genomen maatregelen bekend bij uw personeelOm ervoor te zorgen dat de medewerkers elkaar daadwerkelijk overtuigen om meer te fietsen voor het woon-werkverkeer, is de lancering van een fiets-motivatieprogramma een aangewezen instrument.  Bijvoorbeeld Bike to Work, het online motivatieprogramma van de Fietsersbond, ondersteunt u als werkgever het hele jaar door om meer medewerkers te stimuleren tot meetbaar meer fietsgebruik.

Hoeveel kan je jaarlijks besparen?

Wil je een meer gedetailleerde simulatie maken? Start dan hier.

Totale jaarlijkse besparing € 3 090,69
Aantal extra bedrijfsfietsen 15
Vermindering CO2-uitstoot 4 829 kg
Vermindering aantal ziektedagen 20 dagen

Economische winst door verminderd ziekteverzuim

€ 2 398,50
Kostenbesparing € -847,21
Belastingbesparing € 1 539,40

Totale jaarlijkse besparing (of meerkost indien negatief) in de gewenste situatie tegenover de huidige situatie, rekening houdende met de eventuele bijkomende kosten. Eventuele subsidies zijn hier niet in meegerekend.

Wil je een meer gedetailleerde simulatie maken? Start dan hier.

Totale jaarlijkse besparing € 1 494,29
Aantal extra dagen met de fiets naar het werk per week 4 dagen
Vermindering CO2-uitstoot 1 016,18 kilo
Stijging calorieverbruik 56 051,20 kcal
Opbrengst fietsvergoeding 1 111,36 euro
Stijging netto-inkomen 0,00 euro
Kostenbesparing 382,93 euro