Home  ›  Nieuws  ›  Gemiddelde afstand woonst werk bedraagt 19 kilometer voor Belg
in Default

Gemiddelde afstand woonst werk bedraagt 19 kilometer voor Belg

Wie dacht dat de woon-werkafstand in BelgiĆ« de afgelopen jaren toegenomen was, heeft het mis. Acerta bekeek de gegevens van meer dan 300.000 aangesloten werknemers en kon daar enkele interessante conclusies uittrekken. 

Zo is dus de gemiddelde woon-werkafstand in Belgiƫ 19 kilometer, een afstand die al bij al nog meevalt. Mannen leggen iets meer kilometers af dan vrouwen: respectievelijk 21 en 17 kilometer.

Ook blijkt dat leeftijd geen rol speelt: wie ouder wordt, gaat niet plots dichter bij huis werken. Loon speelt daarentegen wel een belangrijke rol: hoe hoger het loon, hoe groter de kans dat men al wat meer kilometers aflegt om op het werk te raken.

Opvallend is wel dat de Belg meer kilometers aflegt dan Frankrijk, of Nederland. Uit de studie blijkt verder nog dat wie een bedrijfswagen heeft, er gemiddeld 32 kilometer mee aflegt om op zijn of haar werk te raken. 

De cijfers van Acerta bevestigen voorts dat de fiets als verplaatsingsmiddel voor het woon-werk traject sterk in opmars is: waar in 2011 nog 12 procent koos voor de fiets, is dit in 2015 al gestegen naar 18 procent. Volgens Acerta zien mensen de fiets als een handig alternatief voor de files. Bovendien is het ook interessant voor de werkgever: hij/zij kan een voordelige fietsvergoeding bieden, en de werkgever kan ontstresst naar het werk. 

Bron: www.destandaard.be, 8 april 2016

 

Andere artikels