Home  ›  Fietsaanbod  ›  Speed-pedelecs

Speed-pedelecs

Een speed pedelec lijkt vanaf de buitenkant veel op een normale e-bike. Het grote verschil is dat de ondersteuning niet bij 25 km/h wordt afgebouwd, maar doorgaat tot 45 km/h.

Sinds 1 oktober 2016 vallen de speed pedelecs (snelle E-fietsen) onder een nieuw koninklijk besluit, waarin voor deze en andere elektrische fietsen een juridisch kader werd gecreëerd. Hieronder kan je het overzicht vinden: 

En wat met het garageknopje?

De meeste elektrische fietsen beschikken immers over een zogenaamd ‘garageknopje’. Dat is een knopje waarmee de fietsen autonoom tot een snelheid van ongeveer 6 km per uur kunnen rijden, en dat wordt gebruikt om de relatief zware fiets aan de hand te kunnen voortbewegen, bijvoorbeeld op een helling of in een trapgoot. Het is over dat knopje dat de verwarring blijkbaar ontstond over de vraag of er al dan niet een bijkomende verzekeringsplicht bestaat voor de betrokken elektrische fietsen. In 2018 antwoordde toenmalig Minister van Economische Zaken Kris Peeters duidelijk op de parlementaire vraag van J. Van den Bergh en J. Klaps, waarbij de minister stelde dat het niet logisch is dat deze fietsen enkel door de optie van een ‘garageknop’ in de categorie van motorrijtuig zouden vallen en dat de gebruikers ervan hierdoor een verzekering voor motorrijtuigen moeten nemen en hun hoedanigheid van zwakke weggebruiker zouden verliezen. Met de Wet van 2 mei 2019 (BS 22/05/2019) werd dit bevestigd.