Home  ›  Fietsbeleid en mobiliteit  ›  Fietsroutes

Fietsroutes

Er bestaat een onderscheid tussen functionele fietsroutes en recreatieve, toeristische fietsroutes. 

Functionele fietsroutes verbinden woonkernen met attractiepolen zoals dorpskernen, winkelcentra, sportcentra, culturele centra, scholen en bedrijventerreinen. Ze zijn de kortste verbinding en lopen daardoor meestal langs drukke wegen (historische steenwegen die bijvoorbeeld van centrum naar centrum lopen)

Parallel aan de functionele fietsroutes lopen alternatieve fietsroutes langs rustigere, autoluwe gemeentewegen. De fietser kiest tussen de kortste (functionele) of de veiligste en aangenaamste (alternatieve) route.

De lokale functionele fietsroutes vervolledigen het bovenlokale netwerk op gemeentelijk niveau. Elke gemeente bepaalt die lokale functionele fietsroutes in haar mobiliteitsplan. In sommige gemeenten of steden is een kaart verkrijgbaar waarop deze lokale routes zijn aangegeven.

Fietssnelwegen of zogenaamde 'fietsostrades' zijn volop in opmars. Deze langeafstandsfietsroutes lopen langs rechtlijnige infrastructuren zoals spoorlijnen en kanalen. Zij verbinden vaak gemeenten en steden. De andere routes die de fietssnelwegen kruisen, zorgen voor de aansluitingen naar bedrijvencentra, scholen en dorpskernen. Idealiter bestaat een fietssnelweg uit een op zich liggende fietsweg van drie meter breed.

Informatie over functionele fietsroutes vindt u hier.